Garnki żeliwne – największe plusy i minusy

Garnki żeliwne pomimo bardzo dużej wagi mają w dzisiejszych czasach bardzo wielu zwolenników. Do ich produkcji wykorzystano wysokowęglowe stopy węgla i żelaza, dzięki czemu mogą pochwalić się doskonałą wytrzymałością i odpornością na potencjalne uderzenia przy upadku z dużej wysokości.

Dla kogo żeliwne garnki Silit?

Żeliwne garnki to doskonała propozycja dla wszystkich tych osób, które lubią smażyć, dusić lub piec mięsa i warzywa w garnku. Żeliwne garnki od marki Silit nagrzewają się bardzo długo, ale rewelacyjnie akumulują temperaturę. W dzisiejszych czasach garnki żeliwne bardzo często impregnowane są specjalnymi olejami roślinnymi, dlatego też nie powinno gotować się w nich wody. Bardzo wiele modeli pokrytych jest także emaliami.

garnek produkcji Silit

Największe plusy i minusy

Największą zaletą żeliwnych garnków Silit jest wspomniana powyżej wytrzymałość. Oryginalne garnki mogą służyć sprawnie nawet przez wiele długich lat użytkowania. Dla wielu osób olbrzymim plusem będzie to, że można wkładać je do piekarnika oraz to, że umożliwiają gotowanie bez tłuszczu. Jeżeli chodzi o wady, to oprócz dużej wagi i długiego czasu nagrzewania sporymi minusem jest także to, że mogą rdzewieć, dlatego też wymagają specjalnej pielęgnacji.